Není čaj jako čaj. Vyznáte se v tom, jak jednotlivé druhy připravit? Teplota vody, doba louhování, počet nálevů, nádobí... to všechno jsou proměnné, které se na výsledku podílejí. Přichystali jsme proto přehlednou tabulku, která vám pomůže stát se mistrem čajové přípravy.
Většina Čechů si hlavu s čajem neláme – do konvice vhodí sáček, zalije ho horkou vodou a po pár minutách jej (v lepším případě) zase vytáhne. Takový nápoj se dá stěží označit za dobrý čaj. Jako protipól k takovému nápoji stojí čínské a japonské čajové rituály, které ovšem trvají leckdy i dlouhé hodiny (např. Kung-fu cha). Čajové obřady jsou sice zážitkem, ale pro přípravu ranního čaje se příliš nehodí.
Je tedy možné získat šálek chutného čaje, aniž bychom v kuchyni museli strávit mládí? Ano, stačí k tomu dodržovat několik obecných zásad a respektovat unikátní potřeby každého z druhů čajů.
Dobrý čaj bez dobré vody neuděláme, byť ostatní budeme dodržovat sebevíce. Pro jakýkoliv čaj je důležité používat vždy čerstvou vodu, nejlépe studenou (teplá voda z kohoutku může obsahovat zvýšené množství bakterií, popř. bývá upravována chemicky). Nejlepší je voda co nejměkčí – pokud žijete v místě s tvrdší vodou, je lepší ji převařit, ale víceméně nikde v Česku toto není nutností.
Ačkoliv různé čaje vyžadují různou teplotu vody, vždy by měla projít varem a na případnou nižší teplotu zchladnout. V samotném varu vodu udržujeme jen krátce, aby si zachovala co nejvíce přírodních kyselých látek.
Čajová konvice ze skla, porcelánu či keramiky nemá na výslednou chuť čaje vliv. Rozhodně bychom se však měli vyhnout plastovým či kovovým nádobám, ze kterých se mohou uvolňovat látky ovlivňující chuť i aroma. Pokud je to možné, používáme pro každý čaj jinou konvici a tu nemyjeme v myčce ani za použití saponátů – stačí ji pouze vypláchnout čistou vodou. Získá tak čajovou patinu a natáhne do sebe charakteristickou chuť daného čaje.
Ještě důležitější než materiál konvice (i šálků či misek) je její tvar. Čaj se totiž nejlépe vylouhuje v baňaté nádobě, protože má dostatek prostoru. Z toho důvodu také není vhodné používat sítka (případně zvolit co největší velikost, aby se čajové lístky mohly volně roztáhnout).
Konvici i šálky před přípravou prolijeme horkou vodou, aby stěny nebyly studené. V opačném případě totiž rychle ochlazují čaj, který se tak nemusí správně vylouhovat.
Čaj | Teplota vody | Doba louhování | Další odlišnosti |
Černý | 100 °C | 3–5 min | |
Zelený | 60–80 °C | 1–3 min | Možno více nálevů, každý další louhujeme déle a v teplejší vodě (ne však déle než 3 min a více než 90 °C) |
Bílý | 70–80 °C | 2–6 min | Možno více nálevů |
Ovocný | 100 °C | 8–10 min | Je vhodné sladit, nejlépe medem |
Oolong | 80–90 °C | 3–6 min | |
Puerh | 80–100 °C | 3–5 min | Teplota se liší u černých a zelených Puerhů |
Rooibos | 95–100 °C | 3–6 min | Při překročení doby louhování nezhořkne |
Maté | 80 °C | 5 min | Používáme kalabasu, před přelitím horkou vodou maté rozředíme trochou studené na kaši |
Lapacho | 100 °C | 15–20 min | Na rozdíl od jiných čajů cca 5 min vaříme |
Bylinný | 100 °C | 8–12 min | Doba louhování se liší podle druhu bylinek, vždy jen jeden nálev |
Tip na závěr: Nemáme-li (varnou) konvici s teploměrem, vodu pro zelené a další čaje, které se nezalévají vroucí vodou, necháme po přejití varem cca 2–3 minuty odstát.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]