Čajové koktejly
Čajový koktejl plynule navazuje na odpolední čaj a můžeme jej směle nabídnout i v podvečer. Jedná se o chladný nápoj na bázi čaje – k tomu se dá využít celá škála čajů, i když nejběžnější čajové koktejly vychází při přípravě z černých čajů, zelených čajů a čaje rooibos. Podle chuti volíme od lehce ovocných až po vyloženě pikantní koktejly vhodné k večernímu popíjení. Jejich vývoj se dá lehce odhadnout jako dochucování čaje různými alkoholovými nápady. I když jsou vlastní kreace nepochybně nezastupitelné, je na místě doporučit několik osvědčených receptur – případně inspirativně obohatit již vaše stávající.
Bourbonský koktejl s mátou a pomerančem
1 litr vody
30g černého čaje
50ml sirupu z agáve (v případě potřeby lze nahradit medem)
100ml bourbonu
1 pomeranč (nakrájený na plátky)
snítky čerstvé máty
led
-
Připravte si dobrý černý čaj. Po vylouhování sceďte a dejte džbán do lednice vychladnout.
-
Smíchejte sirup z agáve (případně můžete nahradit medem), bourbon, snítky máty a pomerančové plátky. Důkladně promíchejte a lehce potlučte, aby pomeranč a máta pustila své aroma a šťávu.
-
Ochuťte čaj sladkou aromatickou směsí.
-
Sklenice naplňte ledem a přelijte přes ně ochucený čaj.
Čaj na terasu
Příprava tohoto nápoje vychází z vašeho oblíbeného ledového čaje. Jeho chuť podpoříte přidáním hlavní ingredience – například broskví a přiměřeného množství ginu.
Melounový čajový koktejl
300ml čerstvé šťávy z vodního melounu (zapotřebí asi polovina vodního melounu)
300ml lehkého suchého bílého vína (nejlépe s ovocným nádechem)
zelený čaj sencha
-
Nejdříve si připravte zelený čaj, podle klasického návodu a dodržení pravidel, která zaručí výslednou chuť. Nechte vychladnout.
-
Odšťavte meloun a získanou šťávu smíchejte s vínem.
-
Připravený a zchlazený zelený čaj promícháme s chuťovou přísadou šťávy a vína.
Jasmínový čajový koktejl
50ml medu
50ml horké vody
500ml jasmínového čaje
75ml ginu
75ml limoncella
75ml čerstvé citronové šťávy
50ml čerstvé grepové šťávy
100ml vychlazené sodovky
led
-
Připravte si půl litru čerstvého jasmínového čaje a nechte ho vychladit.
-
Rozmíchejte med v horké vodě a nechte vychladit.
-
Smíchejte medovou vodu, jasmínový čaj, gin, lemoncello, citronovou a grepovou šťávu s vychlazenou sodovkou.
-
Sklenice naplňte ledem a přilijte koktejlový nápoj, ozdobte plátky citronu.
Jižní Afrika
6 ostružin
50ml vodky
100ml vermouthu
150ml čerstvého čaje rooibos
led
-
Připravíme čerstvý rooibos a necháme vychladit.
-
Rozmačkáme 5 ostružin a dáme do šejkru vodku, vermouth, rooibos a led – protřepeme.
-
Do sklenice vlijeme koktejl a ozdobíme zbývající ostružinou.
Broskvový koktejl
2 čajové lžičky dobrého zeleného čaje
1 čajová lžička moučkového cukru
1 citron
3 čajové lžičky horké vody
led
půlka čerstvé broskve
150ml vodky
3 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
-
Připravte si design sklenic: nadrobno nasekejte čajovou lžičku vámi zvoleného zeleného čaje a smíchejte ho s moučkovým cukrem. Rozkrojte citron a zvlhčete okraj sklenice, kterou olepíte suchou čajovou směsí. Vykouzlíte tím působivý lem.
-
Z druhé lžičky zeleného čaje připravte čaj. Ještě horký čaj vlijte do pracovní sklenice určené ke smíchání koktejlu. Do čaje vhoďte kostky ledu, čímž čaj jemným způsobem zchladíte.
-
Nakrájejte broskev na malé kousky a následně z ní zhotovte dřeň. Vlijte do šejkru spolu s vodkou zchlazený zelený čaj, citronovou šťávu a protřepte.
-
Vlijte do připravených sklenic a podávejte.
1 porce čaje Honeybush
30ml bourbonu
120ml čerstvé hruškové šťávy
-
Nasypte čaj Honeybush do whisky a nechte alespoň půl hodiny vylouhovat.
-
všechny ingredience vlijte do šejkru a přidejte led.
-
Protřepte a slijte do sklenice.
Zelený chladič
60ml vodky
120ml čerstvého zeleného čaje
1 čajová lžička medu
1 šťáva z limetky
stonky máty
-
Připravte si čerstvý zelený čaj a zchlaďte ho přidáním kostek ledu.
-
Důkladně promíchejte všechny ingredience.
-
Naplňte sklenici ledem a stonky máty a dolijte připravený nápoj.
Kantalupské Daiquiri
50ml čaje Puerh
50ml vodky
meloun kantalup
30ml kokosového mléka
šťáva z citronu
-
Meloun kantalup nakrájejte na kostky a dejte důkladně vychladit do lednice.
-
Připravte si čaj Puerh a nechte vychladnout.
-
Smíchejte všechny tekuté ingredience.
-
Do široké sklenice dejte kostky melounu a přelijte přes ně připravený nápoj.