Zmrzlina ze zeleného čaje se vyrábí z prášku Matcha, unikátního mletého čaje, který se tradičně připravuje při zen budhistických ceremoniích. Původně se používal jako lék, elixír pro posílení, při léčbě otoků a onemocnění horečnatého původu. V Japonsku se pití rozemletého čaje datuje od 12. století. Z klášterů se začal pomalu rozšiřovat zvyk pití zeleného čaje jako nápoje a v průběhu 14. až 16. století zakotvil v horních vrstvách japonské společnosti. Matcha se od té doby rozemílá na žulových kamenech na jemný žlutozelený prášek. Jen pro představu a jeden z důvodů, proč je Matcha tak drahá: umlít 30g prášku trvá více méně hodinu, nemluvě o tom, že čaj se musí sbírat ručně… Prášek se našlehá s horkou vodou tak, aby vznikl unikátní nápoj s jedinečnou konzistencí, vůní i chutí.
Matcha má vysoký obsah aminokyselin (díky kterým dostává nápoj sladkou příchuť) a největší množství antioxidantů doposud naměřené v potravinách. Ale příprava čaje Matcha začíná mnohem dřív - několik týdnů před sklizní se čajové keře zakrývají plachtou a zatemňují. Díky nedostatku slunečního záření listy tmavnou a právě v této době vzniká největší obsah aminokyselin a antioxidantů. Na rozdíl od jiných druhů čaje má Matcha vedle kofeinu i vysoký obsah teofylinu, který prodlužuje stimulační účinek nápoje až na 6 hodin. Vzhledem k obsahovým L-theaninových aminokyselinám doplňuje energii. Proto kofein po odeznění účinku nevyčerpává, tak jako u kávy. Popíjení čaje Matcha přináší energii pro tělo i mysl, ale díky své práškové konzistenci se používá jako vyhledávaná surovina pro výrobu nejen pestré škály nápojů, ale také do cukrovinek, včetně zmrzliny, koláčů a vynikajících belgických pralinek.
Tento druh zmrzliny je pochopitelně nejoblíbenější v Japonsku a dalších částech východní Asie. Spolu se vzrůstající oblibou zeleného čaje ve světě se tohoto druhu chytly i zahraniční výrobci a dnes si můžete na zmrzlině s příchutí zeleného čaje pochutnat i u nás. Opravdu se nejedná o novinku – ve Spojených státech se tento druh zmrzliny prodává od roku 1970, a to především v japonských restauracích a na tržištích. Zmrzlina ze zeleného čaje Matcha je ideálním letním desertem, který se nabízí jako završení jídla v japonském stylu.
Na přípravu až šesti porcí potřebujeme:
100 ml mléka
3 žloutky
5 lžic cukru
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce prášku Matcha
2 lžíce horké vody
---
Tradiční japonská zmrzlina z prášku čaje Matcha se dá připravit i takto:
1 šálek mléka
1 šálek smetany
3 lžíce prášku Matcha
1/2 šálku cukru
špetka soli
---
Taková zmrzlina se dá přirovnat k vlahému dešti po horkém dni. Dobrou chuť.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]