Spousta lidí si nedovede představit použití čaje v různých jídlech. Lidé je přitom považují za úžasnou přísadu, protože dodává pikantnost marinádám, salátovým zálivkám nebo omáčkám. Zelené čaje můžeme dále použít také jako ozdobu různých jídel, a to ve formě sušených nebo spařených lístků. Krásně může vypadat například čaj Gunpowder v salátové zálivce nebo poprašek čaje Gyokuro na salátu.
Je zřejmé, že čajový nálev do kuchyně se bude připravovat jinak, než klasické čaje. Zde je můj typ: Volné čajové lístky louhujeme studenou pramenitou vodou po dobu 20 - 30 minut. Díky tomu nebude čaj příliš hořký. Obvyklé dávkování je 1 - 1,5 vrchovaté lžičky (7,5 ml) zeleného čaje na 250 ml vody. Dobu louhování a dávkování přizpůsobíme vlastní chuti.
Čaje vlastně můžeme přirovnat k vínu. Sklepmistr nám také k různým jídlům nabídne různé druhy vín, protože každý druh vína se hodí k jídlu jiné chuti. No a stejné je to i s čaji. Celkově zelené čaje ochlazují, osvěžují a neutralizují různé chuti, takž se báječně hodí ke kořeněným jídlům. Čínské zelené čaje bývají sladší než jemné čaje japonské. Indické bývají silnější, mohou se pít k silně kořeněným jídlům, aniž by jejich chuť zanikla. Nejjemnější druhy se však k ostrým jídlům nehodí.
LOSOSOVÁ POLÉVKA "SENCHA" S ŘEŘICHOU
V tomto receptu se používá japonská řasa NORI a štiplavý japonský zelený práškový křen WASABI (lze nahradit jakoukoliv jinou mořskou řasou a obyčejným strouhaným bílým křenem).
Zalijeme čaj Sencha horkou vodou (75°C) a necháme louhovat asi 2 minuty. Pak jej ihned přecedíme a dáme stranou. Jemně pokropíme plátky lososa olivovým olejem a po obou stranách poprášíme špetkou bílého pepře. Grilujeme nebo opékáme plátky asi 4 minut na obou stranách, podle velikost. Hotové kousky ryby by měly být měkké a kousky masa by se měly od sebe snadno oddělovat. Opatrně odstraníme kůži a kosti a vidličkou maso roztrháme na kousky. Do 4 hlubších misek naložíme po kopečku rýže a navrch naaranžujeme kousky ryby, posypeme vše jemně řeřichou. Do misek nalijeme čaj Sencha a to tolik, aby byla rýže téměř ponořená. V menší misce rozmícháme práškový
křen wasabi s trochou stejného čaje. Ozdobíme misky s jídlem mořskou řasou
a kopečky kořenové pasty, ihned podáváme.
KREVETOVÝ SALÁT "JADE OOLONG"
Zalijeme čajové lístky pramenitou vodou a necháme je 20 minut louhovat. Nalijeme čaj do menšího kastrolu a uvedeme k varu, do čaje vložíme krevety a vaříme 3 - 5 minut do růžova. Necháme je okapat. Opláchneme zeleninu a necháme ji okapat, naaranžujeme ji na talíř. Nasypeme na ni krevety a hotový salát ozdobíme citronovou kůrou
a sekanou pažitkou. Můžeme je pokapat citronem, podáváme s bílou rýží.
ČAJOVÁ RÝŽE
Rýži přebereme, dobře opereme v tekoucí vodě, spaříme vroucí vodou, dáme okapat a vložíme do kastrolu s rozpáleným olejem. Za stálého míchání lehce opražíme a zalijeme horkým světlým černým čajem v poměru na 1 díl rýže 1,5 dílu čaje. Osolíme, vložíme cibuli, do níž zapíchneme hřebíček. Promícháme. Zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme, až se čaj z povrchu odpaří. Vložíme do vyhřáté trouby a v horku necháme
30 minut dojít.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]