Zajímavosti o čajích - aneb méně známá fakta
Původ slova čaj vychází z čínského slova, respektive symbolu „tu (tchu)“. Později „jia (tia)“. Z „jia“ se později stalo „ča (čcha)“ a vznikl slovanský název tak jak jej všichni známe, tedy „ČAJ“.
Víte že …?
-
Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj hned po vodě.
-
Čaj Lapacho podporuje libido.
-
Puerh napomáhá rychlejšímu odbourávání alkoholu z krve.
-
Až do 4. stol. n. l. se příprava čaje významně lišila, přidávala se cibule a zázvor a tato směs se podávala jako lék.
-
Tradiční příprava čaje Matcha za pomocí toho nejlepšího náčiní, trvá až 4 hodiny!
-
V Tibetu se dodnes pije čaj s rozpuštěným jačím máslem a se solí, v takto nehostinných a chladných podmínkách má takto připravený čaj své opodstatnění. Obsahuje tuk, sacharidy i sůl.
-
Rusko se s čajem seznámilo v roce 1618, kdy tehdejší car dostal darem několik beden čínského čaje od čínského velvyslance.
-
Čaj tradičně sbírají / sklízejí až na Afriku výhradně ženy.
-
Jeden sběrač dokáže za den sklidit asi 20 kg čaje, což je zhruba 5 kg čaje v suchém stavu.
-
Černý čaj je ve skutečnosti Puerh (alespoň podle Číny) a černým čajem jsou v Evropě označovány čaje červené.
-
Typickým Anglickým čajem je jistě Earl Grey, ale málokdo ví, že recept na tento čaj (černý čaj ovoněný bergamotovým olejem, podávaný s mlékem na zjemnění chuti) pochází z Číny! Angličan Charles Earl Grey získal tento recept od jednoho čínského mandarína když pobýval v Číně na služební cestě.
Vysvětlení skladby čínského symbolu pro čaj