V Severní Americe probíhá každoročně soutěž nejlepších čajových odrůd, která vyhodnocuje jarní (a následné podzimní) sklizně. Jedná se o nezávislou soutěž profesionálních ochutnavačů, kteří dokáží vyhodnotit nejvyšší kvalitu čajů a to jak po stránce chuťové tak vonných složek čajů. Omezením této soutěže je bohužel její geografický rozsah: hodnotí pouze čaje, které jsou komerčně dostupné na severoamerickém trhu. I za těchto specifických omezení přináší zajímavý přehled.
Examinátoři ochutnali na 200 čajů a to během dvou dní. Vyhodnocovali mimo jiné organoleptické vjemy jak suchých čajových lístků, tak spařeného čaje: chuť, barvu, aroma, pocit při pití a celkovou harmonii … každopádně stojí za zmínku, že škála obsahovala na sto hodnotících kritérií.
Výsledky jsou zpětnou vazbou distributorům čaje a vodítkem pro cenovou politiku na severoamerickém trhu. Je faktem že tato soutěž díky komplexnímu hodnocení nabízí exaktní řazení čajových druhů. Podstatnou nevýhodou je z toho vyplývající obecná generalizace, která vyloučí netypicky zpracované čaje a netradiční čajové „pochoutky“ které právem ocení každý čajomilec. Některé čaje zkrátka neodpovídají kategorii definic, které si soutěž stanovila pro posouzení hlavního proudu produkovaných čajů a z toho logicky vyplývá skutečně nesrovnatelné rozdíly v kvalitě.
Dobrou zprávou je, že se čajový průmysl skutečně rozrůstá s tím, jak roste obliba tohoto nápoje a proto se čím dál častěji objevují netradiční kombinace, které přináší zcela nové chuťové zážitky. Nejčastější inovace by se daly zařadit mezi ochucené čaje: jde o směsi bílých a zelených čajů. Tím vznikají unikátní variace s charakteristickou chutí a vůní. Dá se předpokládat, že se produkce čajových směsí bude i nadále rozrůstat a stane se svébytnou čajovou sférou. Z hlediska jejich posouzení a kategorizace kvality bude situace ještě obtížnější, než u klasických čajů. Technicky vzato jsou kategorie směsí vždy náročnější na zhodnocení, protože možnosti jejich komponentů jsou v podstatě nekonečné a velmi subjektivní.
Pro laika z výsledků soutěže vyplývá zlaté pravidlo a to kupovat čaj u ověřených prodejců, kteří umí čaje skladovat a věnují jim péči, kterou si čaje zaslouží. Dodržování správných skladovacích procesů se u prodejců ukazují jako extrémně důležité. Bohužel je možné koupit si u některých „překupníků“ zkažené čaje, které vám potom pokřiví názor na celou sekci čaje. Problematika skladování čajů je mnohdy podceňovaná, ale stává se skutečně významným prvkem na čajovém trhu a následně i u vás doma. Pro lepší pochopení této problematiky viz dále článek Jak správně uskladnit čaj?
Dalším důležitým pravidlem je sledovat datum spotřeby. Zvlášť v kategorii čerstvých čajů je lhůta, která uplynula mezi sklizní a vaším šálkem čaje podstatným ukazatelem, který může zcela posunout chuťový zážitek.
Další kolo soutěže North American Tea Championship se bude konat v listopadu 2013 a půjde o podzimní sklizeň letošních čajů.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]