Péče o skleněné čajové nádobí
Skleněné konvičky nebo PIAO konvičky určeně na čaj má také jako každá jiná nádoba na čaj svá pravidla údržby. Pravda, zde se v mnoha věcech klasická údržba liší. Skleněné nádoby a další skleněné příslušenství, prakticky nepodléhá vnějším vlivům. Materiál je neporézní, proto nepřijímá žádné pachy, je velmi odolné i proti škrábancům, avšak hrubé zacházení ho může nenávratně poškodit.
Chceme-li skleněné nádoby a konvičky udržet ve skvělé formě, je důležité dodržet pár jednoduchých zásad:
-
Sklo je čiré, mělo by tedy tak i zůstat, důležité je časté omývání, leštění a sušení. Pro co nejlepší možný efekt, pro který si pořizujeme skleněné nádoby na čaj, což je pozorování plovoucích a rozvinujících se lístků čaje musíme často vyplachovat a aby nezůstali na povrchu skvrny od schnoucích kapek vody, po usušení leštíme jemnými utěrkami (papírovými nebo bavlněnými).
-
V tomto případě se nemusíte bát použít i klasické saponáty a mycí prostředky na nádobí, sklo nepřijímá žádné pachy a dokonale tak vyčistí vaší skleněnou konvičku nebo jiné nádobí.
-
Zabraňte vrstvení usazenin, to provedete hlavně pravidelnou údržbou, vymýváním a oplachováním po každém použití. Nejen vodní kámen, ale i jiné čajové usazeniny mohou působit velmi nevzhledně v čajovém skle, v tomto případě neužíváme k čištění různé písky ani hrubé houbičky na nádobí, nejsnadnější cestou je naplnit nádobu vroucí vodou a přisypat kyselinu citrónovou nebo přilít ocet, to uvolní usazeniny a obnoví čirost skla.
-
Vůbec nemusíte mít obavy i z použití myček nádobí, většina skla je vyráběna za účelem použití v moderní domácnosti, není tedy pochyb o tom, že i v domácích myčkách budou nejen skleněné konvičky velmi dobře očištěny a usušeny.
-
Nikdy nemanipulujte se sklem hrubě, sklo ačkoliv má velmi tvrdou strukturu je křehké, rozbije se při sebemenším nárazu a vaše čajové sklo by bylo nenávratně poškozeno. I
sebemenší prasklina po šokovém nárazu horké vody může povolit a nikdo by jistě nerad, aby se mu konvička rozbila v rukách nebo při jiné manipulaci.
-
Ačkoliv se skleněné nádoby na čaj a jiné nápoje vyrábí z varného skla, není vhodné do nich nalévat úplně vroucí vodu, teplotní šok může konvičku také poškodit a vroucí voda je ke každému druhu nádobí velmi agresivní.
Není nic krásnějšího než pozorovat ve skleněných konvičkách například kvetoucí čaje, jejich rozvinutí a krásnou ruční práci. Mějte ale na paměti, že i sklo potřebuje svou údržbu, dbejte na to aby vaše konvičky byly co nejlépe udržovány, dbejte pravidel a nikdy nemanipulujte s konvičkami a jiným čajovým nádobím hrubě a „násilně“, budou vám pak sloužit dlouhé roky.