Osmanthus, čaj-nečaj s širokým využitím

osmanthus-bonsai.jpgOsmanthus (Vonokvětka, z čeledi: Olivovité, anglicky téže nazývaná „Sweet Olive – sladká oliva“) jak z nadpisu vyplynulo není čaj, je to keřovitá rostlina s velmi širokým využitím v bylinkářství a dokonce i v zahrádkářství. Její drobné květy se využívají jako dochucovadlo různých nápojů a vybraných pochutin. Její keřovitý tvar se využívá pro změnu jako například živý plot a její další okrasné varianty vám svými květy rozzáří skalky na zahrádce.

Tato rostlina převážně netrpí škůdci a ani plísněmi, pokud se tedy dostanete k sazeničkám, které v našich končinách není jednoduché sehnat, je vhodné ji vysadit k méně odolným rostlinám. Vyhovuje ji vápencovitá i nakyslá půda. Není náročná a v prvních letech velmi rychle roste. V podmínkách mírného a subtropického pásu se jí daří výborně a nemá problém přežít i teplotní výkyvy až do mínus dvaceti stupňů Celsia. Je také velmi oblíbená jako Bonsaj.

Jako čaj (respektive „nečaj“) jej dodáváme pouze v podobě pečlivě sklizených drobných kvítků ve 25g balení. Toto balení v kombinaci s dalšími čaji vydrží velmi dlouho, díky své výjimečné chuti a aroma.

 

Osmanthus jako čaj …

osmanthus-fragrans.jpgOsmanthus, jako čaj a samostatný nálev nezachutná každému, má velmi výraznou chuť a velmi nasládlou vůni, což může při větším množství vést až k neočekávanému výsledku. Navíc je při svém množství a váze cenným artiklem a jeho pořízení pouze na samotný nálev se velmi prodraží. Ovšem je velmi vhodný (a již se takto několikrát osvědčil) jako sladidlo a dochucovadlo méně výrazných nápojů. Je proto spíše vhodný v kombinaci s neutrálními a s méně výraznými čaji. Ovšem známe i méně obvyklé a předem vyzkoušené kombinace s kvítky této keřovité rostliny. Představíme vám je níže.

 

Osmanthus jako čaj doporučujeme v kombinaci s …

V kombinaci se meze nekladou, jen mějte na paměti, že velmi výrazná chuť Osmanthusu se ne vždy může projevit pozitivně na připravovaném nálevu, je dobré postupovat obezřetně a v tomto ohledu platí, že čím méně tím lépe, ve smyslu, že přidat můžete vždy, ubrat už bohužel ne.

Tip:
Kvítky Osmanthusu, můžete vložit i do vlažného mléka, případně do kakaa, v chuťovém rozměru získáte nové zkušenosti a jistě nebudete litovat.


Reakce na článek


Napište nám




Newsletter

Přihlášení k odběru novinek.

Adresa

Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
 

Kontakt

tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
      
e-mail: [javascript protected email]

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo