Mezi populární, tzv. zelené potraviny dneška patří bezesporu i zelený ječmen. Ječmen je jednou z nejstarších zemědělských plodin. Známe ho již z čínské a indické mytologie a archeologové ho dokládají z prehistorických dob Eurasie a Afriky. Díky obsahu živin a lehké stravitelnosti se stal hojně využívanou plodinou v Mezopotámii a starověkém Římě. Bez nadsázky je tak součástí jídelníčku za posledních 10.000 let. Dnes je čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinou na světě s hranicí pěstování sahající až za polární kruh a dosahující výnosnosti v nadmořských výškách okolo 4.000 metrů, jaké jsou v Tibetu či Andách.
Jestli se dá generalizovat, že si dobré zdraví a vitalitu zachováváme díky energii a antioxidantům, je ječmen skutečně zázračný. Fenomenální a v rostlinné říši takřka bezkonkurenční vlastnost, kterou dnes objevili díky vědeckému pokroku, spočívá ve schopnosti mladého ječmene absorbovat výživné látky ze zeminy a ty pak dál předávat dál. Zjistilo se, že nejvyšší obsah živin a vlákniny dosahuje v raném stádiu růstu a proto se v této fázi zpracovává drcením, sušením nebo lisováním na prášek k přípravě nápoje.
Mladý ječmen obsahuje celou škálu biologicky aktivních látek, na 70 různých minerálů a stopových prvků, řadu vitamínů (jmenujme B, C, E, H, K), dále cholin i beta-karoten. Není divu, že mezi prokazatelné dopady na lidský organismus patří mimo jiné:
pozitivní dopad na krevní obraz,
podpora trávicích procesů,
urychlení regenerace tkání,
antioxidační ochrana,
zásaditost udržující acidobazickou rovnováhu v těle,
a další…
Kouzlo mladého ječmene však spočívá především v ojedinělém koktejlu účinných látek. Celkový přínos je v souhře nutričních hodnot a efektivním spolupůsobení všech biologicky aktivních látek. Velkou roli zde hraje i zpracování a pochopitelně pěstování – jak je patrné z výše uvedeného, mladý ječmen je citlivou surovinou a může nabídnout to nejlepší jen v případě, že je mu věnována náležitá péče. Tomu musí odpovídat i způsob skladování a příprava nápoje.
Jak je uváděno, nejlepších výsledků ječmen dosahuje v případě, že je užíván ráno na lačno. Lze tak doporučit téměř zaručenou kombinaci, která přinese, jak blahodárné zdravotní účinky, tak chuťově přijatelnou variantu.
Poněkud mdlá chuť ječmene se skvěle doplňuje s originální chutí japonského práškového čaje Matcha. Ječmen v této kombinaci na druhou stranu přispívá tím, že zmírňuje a zjemňuje výraznou chuť Matchy a přináší další rozměr „travnaté“ chuti japonského čaje.
Vyzkoušenou a osvědčenou kombinací je:
1 lžička mladého ječmene v prášku
1 lžička Matchy
400ml vlažné vody
Nejlepší a nejsnadnější promíchání je v plastovém shakeru. V této souvislosti je dobré připomenout, že obě aktivní látky, jak ječmen tak Matcha, nemají rády styk s kovem, proto se doporučuje používat plastové lžičky. Kvůli zachování enzymatické aktivity ječmene připravujeme nápoj ve vlažné vodě, která je vhodnější pro nastartování žaludku na celý den.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]