Na celém světě existují stovky (ne-li tisíce) kusů pravých čínských konviček na čaj, které jsou staré stovky let! Zajímá vás jak mohli tyto nádherné hliněné konvičky bez jakýchkoliv glazur a moderních úprav přežít takovou dobu, pouze se základním vypálením ve starých pecích?
V dnešním článku se dozvíte jak o takovéto konvičky pečovat, přičemž nezáleží na tom jak je konvička stará, pokud dodržíte jednoduchá pravidla, vydrží vám čajová konvička tak dlouhou dobu, že ji budete moci odkázat i svým vnučkám a vnoučatům.
Prvním a tím nejzákladnějším pravidlem je, že čajová konvička by neměla nikdy zůstat suchá déle 3 dny. Taková konvička pak začne vysychat a začnou se na ní tvořit různé deformace, může jít o malé tenké trhliny, ale i o velké deformace, které mohou konvičku při dalším nálevu kompletně zničit (může se rozpadnout). Je tedy důležité konvičku namáčet a vlhčit.
Jak a čím konvičku namáčet a vlhčit?
Hliněná čajová konvička je v podstatě stejná jako každý jiný kamenicový hrníček, pekáč nebo dokonce hrnec, vždy je třeba myslet na přípravu a vlhčení aby nedošlo k poškození.
Nejlepším možným způsobem jak uchránit konvičku, před devastujícím koncem je často ji používat. Může se to zdát jako zvláštní pravidlo, ale tyto konvičky jsou k tomu určené a každá vláha z čajového nálevu hliněné konvičce dodává potřebnou vlhkost.
Správná příprava čaje by tedy měla vypadat tak, že konvičku naplníte až po okraj, těsně před přetečením čajového nálevu. Při položení víčka na konvičku steče přebytečný čajový nálev na vnější stranu konvice, která tak získá zvláštní patinu, která ji chrání od prachu, slunce a jiným vnějším vlivům. Přirozeně tak i její zevnějšek dostane potřebnou vlhkost a nebudou se zde tvořit žádné prasklinky.
V první řadě je důležité nepoužívat absolutně žádné chemické přípravky na mytí nádobí nebo jiné chemické přípravky na umývání a čištění. Chemické přípravky kazí patinu, vůni i chuť následných čajových nálevů.
Nejlepší možností jak hliněné čajové konvičky omývat a vyplachovat je, za pomocí levných bílých čajů. Bílé čaje neutralizují pachy a jejich nálevy vám pomohou odstranit nečistoty od předchozích nálevů. Pří omýváni postupujte naprosto stejně jako při přípravě, nechte nálev přetéct po povrchu čajové konvičky. Zbývající nálev je možné normálně konzumovat nebo jej můžete využít na polévání konvičky z vnější strany.
Pokud dodržíte tento jednoduchý postup, tak vaše konvičky vydrží skutečně několik desetiletí, ne-li více.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]