Červený čaj s krásným jménem rooibos je známý již desítky let, ale poznání jeho historie a zdravotních účinků přináší vědomou radost z každého doušku. Rooibos má jantarově červenou barvu nálevu, výraznou a zároveň lehkou vůni a jasnou, přirozeně sladkou chuť. Díky bohatému obsahu antioxidantů a flavonoidů patří rooibos mezi nejzdravější nápoje vůbec. Přesto zůstává poměrně neznámý a málo kdo ví, že se pěstuje pouze v Africe a to dokonce jen na jednom místě.
Keř rooibosu je asi metr vysoký a má jemné lístky, podobné jehličí, které jsou při sklizni sytě zelené. Při zpracování se jejich barva změní na rezavě červenou. Proto se mu říká červený čaj.
Historie čaje rooibos je stejně zajímavá a plná překvapení jako šálky čaje, které nabízí. Jižní Afrika je čarokrásná země - umí si podmanit a pro její bohatství se vedla nejedna válka. Stejně jako války, však lidstvo od nepaměti provází i vůle léčit rány. A tak dřív než přišli kolonialisté, objevili křováci regionu Kalahari účinek listů z rostliny Aspalathus linearis a užívali ho po celá staletí k léčbě mnoha nemocí.
Pro Evropu a svět objevil listy „keřového čaje“ botanik Carl Thunberg a obchodník s čajem Benjamin Ginsberg, který kodifikoval dosud platné postupy výroby rooibosu. K popularizaci v Evropě přispěla marketingová kampaň pod značkou „čaj o jedenácté“, který zdůrazňoval fakt, že rooibos neobsahuje kofein a je tak vítaným společníkem ve dne i v noci. Narůstající popularita rooibosu iniciovala výzkum a v desítkách až stovkách vědeckých studií byly potvrzeny léčivé účinky rooibosu, který ve své medicíně používali křováci z oblasti Kalahari po stovky let. V důsledku vědeckých studií přímo explodovala popularita čaje.
Rooibos je přímo naplněný zdravím, neobsahuje žádná přidaná barviva ani umělé konzervanty. Jeho pěstování si zachovalo přirozený ráz bez hnojiv, zavlažování, šlechtění rostlin nebo dokonce jejich genetických úprav. Ani při zpracování se rooibos nemusí nijak chemicky upravovat a zůstává čistým produktem africké půdy, slunce a větru.
Nárůst popularity rooibose plyne nejen z lahodné chuti, kterou nabízí, ale je to také přímý důsledek faktu, že nemá žádné zjištěné vedlejší účinky. Tato pozoruhodná rostlina produkuje jedinečný nápoj, který je zcela a přirozeně bez kofeinu (není tedy předmětem žádných chemických procesů extrahování kofeinu). A v průměru obsahuje méně než polovinu taninu pravého čaje Camellia sinensis. Vědecký výzkum také prokázal, že rooibos je bohatý na antioxidanty, včetně flavonoidů quercetinu a luteolinu. Pouhý jeden šálek rooibos o objemu 150ml obsahuje kolem 1,5mg quercetinu (silná podpora imunity díky antivirovým, antimikrobiálním, protizánětlivým a antialergickým účinkům).
Rooibos má také synergický vztah s vitamínem C; takže v podstatě pokud budete konzumovat oba dohromady, zvýšíte tím navzájem jejich účinnost. Abychom však předešli zavádějícím informacím: na rozdíl od některých zdrojů, je nutné zdůraznit, že hotový šálek čaje rooibose neobsahuje žádný vitamin C, protože ten je zničen při přípravě, tedy přelitím horkou vodou.
Rooibos si drží ještě jedno prvenství: obsahuje aspalathin - antioxidant který nebyl identifikován v žádném jiném zdroji. Studie ukázaly, že hraje důležitou ochrannou roli v buňce proti nežádoucím účinkům sloučenin, které mohou způsobit rakovinu (má tzv. antimutagenní účinky). A z nedávné japonské studie rovněž vyplývá, že rooibos obsahuje další silný antioxidant S.O.D., který chrání tělo před projevy stárnutí a zabraňuje propuknutím nemocí.
V Jižní Africe bychom stěží našli podnik, který nenabízí šálek rooibose. Není divu, když Jihoafričané vypijí v průměru 5 šálků rooibose denně. Nekonkuruje pouze ostatním pravým čajům, kávě a horké čokoládě, ale je zastoupen také v celé škále kulinářských receptů (a domácích lékáren). K tomu, aby si uchoval svoje vlastnosti, je základní podmínkou kvalitní skladování. Ideálně v dóze na čaj, která zaručí, že rooibosu zůstanou jeho výjimečné vlastnosti.
Rooibos si připravujeme vždy čerstvý. K tomu se hodí set pro jednoho s příjemným objemem konvičky (400ml), která zaručí, že čaj pijete okamžitě a zároveň si pochutnáte na dostatečném množství. Abychom si připravili tradičně dokonalý šálek rooibose, stačí postupovat podle jednoduchého návodu: vždy si uvaříme čerstvou studenou vodu a louhujeme podle intenzity chutí 2 – 5 minut, poté čaj scedíme.
Rooibos můžeme podávat v původním jednoduchém složení a nálev dochutit mlékem nebo zvolit jednu z nesčetných chuťových variant. A když už jsme v srdci Afriky, doporučujeme ochutnat rooibos Magická Afrika. Klasická vůně rooibosu se snoubí s ovocnými tóny pomeranče, grapefruitu a granátového jablka. Citrusová chuť provází každým douškem a vytváří dojem čajové obdoby vánočního svařeného vína. Další ze složek - světlice čili turecký šafrán přispívá a posiluje blahodárné účinky rooibosu: snižuje hladinu cholesterolu a je vhodný jako prevence oběhových a cévních chorob. Užívá se při léčbě angíny pectoris a zápalu plic. Kromě toho čistí krev a napomáhá při léčbě zánětů.
Přihlášení k odběru novinek.
Kolbenova 997/5g
190 00 Praha 9-Vysočany
tel.: +420 774 885 855
tel.: +420 774 885 858
e-mail: [javascript protected email]