Cha Jing / The Classic of Tea, Lu Yu
Nejstarší monografie věnovaná čaji, "Cha Jing", autorem je Yu Lu (733 - 804 n. l.). Kniha je napsána tradiční čínštinou v literárním stylu "Wen Yan Wen". Obsah je proto bez hlubších sinologických znalostí nepřístupný. Do češtiny přeložená jako "Lu Jü, Klasická kniha o čaji" 1. vyd. 2002, ISBN 80-86685-01-2, rozebraná. Do angličtiny přeložená jako "The Classic of Tea", překladatel Francis Ross Carpenter. Kniha v čínštině je k dispozici přes projekt Gutenbeg.
Pro představu přikládám alespoň přeložený obsah z anglického překladu (postupně bude nahrazen z českého překladu): Kapitola 1. Původ čaje.
-
Staré obří čajové stromy v oblasti Bashan Xiachuan.
-
Funkce a vlastnosti čajového stromu.
-
Čínský znak CHA a pět dalších čínských znaků, které rovněž znamenají čaj.
-
Funkce a vlastnosti kvalitních čajových lístků.
-
Půdy a topografie ve vztahu ke kvalitě čaje.
-
Výhody dobrého čaje a čaj, kterému je vhodné se vyhnout.
-
Vliv zeměpisné oblasti, doby sklizně a kultivační metody na kvalitu čaje.
Kapitola 2. Čajové nástroje
-
Tato kapitola popisuje 15 různých nástrojů a zařízení pro pěstování, sklizeň, výrobu a zpracování čaje.
-
Nástroje pro výrobu čaje stlačeného do cihly, konstrukční a doporučené materiály, specifikace a pokyny pro tyto nástroje.
Kapitola 3. Čajové procedury (v dnešní době "výroba", ev. "technologie").
-
Správný čas dne, ročního období a klimatu pro sklizeň čajových lístků.
-
Sušení a skladování sklizeného čaje.
-
Struktura a vlastnosti kvalitní čajové cihly.
-
Pochopení technologických postupů a jak poznat kvalitní čajovou cihlu.
Kapitola 4. Čajová výbava.
-
Tato kapitola je uživatelský manuál popisující 25 nádobí na vaření čaje, včetně specifikací a pokynů a doporučených materiálů.
-
Účinek zmíněného nádobí na čaj.
Kapitola 5. Příprava čaje.
-
Metody a postup pro pečení čaj cihel před vařením, skladování upečené čajové cihly.
-
Druhy vody a kvality vody. Věci, kterým se má věnovat pozornost a načasování vařící vody.
-
Kroky a metody v přípravě čaje. (Metody popisují vaření čaj v období Tang.)
Kapitola 6. Pití čaje.
-
Důvody pro pití čaje, jak a kdy pití čaje začalo a jeho pokrok během dynastie Tang.
-
Různé druhy čaje a metody jejich pití. Čaj by měl být popíjen čistý, bez přidání ingrediencí. Vaření dobrého čaje má začít pečlivou přípravu od pěstování až po vaření.
-
Společenské pití čaje.
Kapitola 7. Čajové záznamy (historie).
-
Začíná seznamem osobností, které měly vliv na čaj před obdobím Tang.
-
Sbírka literatury a historických záznamů legend o čaji a slavných lidech, folklóru a zvycích, anekdotách, čajových básních a příbězích, zdravotních přínosech čaje v lékařských knihách, čaji jako léčivé bylině a čajových léčivých receptech. Použití čaje ve vaření a čajových receptů.
Kapitola 8. Oblasti produkující čaj.
-
Oblasti produkující čaj v Číně za období Tang, třídění a porovnávání kvality čaje z těchto oblastí.
Kapitola 9. Co je možné vynechat při přípravě (zjednodušení)
-
Nástroje a metody, které mohou být vyňaty v pěstování a zpracování za jiných než ideálních podmínek. Čajové nádobí a metody přípravy čaje, které mohou být zjednodušeny, nebo improvizované za různých outdoorových podmínek a v neobvyklých prostředích.
Kapitola 10. Ilustrace Cha Jing na plakátu.
-
Devět předchozích kapitol Cha Jing převedených ve zkrácené formě na čtyři hedvábné svitky pro rychlou referenci.